Observera att du bör vara mycket försiktig med att dra slutsatser utifrån information som du hittar på internet! Alla djur är olika, sjukdomar och symptom kan därför uppträda på olika sätt hos varje individ. För djurets bästa bör därför en bedömning göras av en veterinär.

Innehåll

  • Avmaskning
  • Fästingar 
  • Ormbett
  • Raketer och smällare
  • Värmeslag
  • Åka utomlands med husdjur

Avmaskning

veterinär kaminski skurup

Se bl.a. www.avmaska.se  

Vill du veta mer om avmaskning av katt och hund? Läs mer hos Läkemedelsverket!

Fästingar

veterinär kaminski skurup

Fästingar är små spindeldjur som trivs bra på skuggiga och fuktiga platser med mycket undervegetation, exempelvis i lövskogar. Fästingar kan bära på sjukdomar som borrelia och anaplasma, dessa sjukdomar kan överföras till djur och människa genom att fästingen biter sig fast i huden för att suga blod. 

Det finns en rad preparat som kan användas för att motverka att fästingen biter sig fast, exempelvis i tablettform.

För att ta bort en fästing kan du använda en spetsig pincett, ta tag så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Var sedan uppmärksam på hur huden kring bettet utvecklas de närmaste dagarna.

Kontakta oss om du vill veta mer om fästingskydd eller om du ser att ditt djur utvecklat symptom på sjukdom efter fästingbett.

Ormbett

veterinär kaminski skurup

Besök alltid veterinär om du misstänker att ditt djur blivit biten av en orm!

Raketer och smällare

veterinär kaminski skurup

Under exempelvis nyårshelgen far många hundar och andra djur illa av fyrverkerier och smällare. Det finns vissa konkreta saker som du som privatperson kan göra åt detta. På lite längre sikt kan du som enskild person lämna in ett medborgarförslag till din kommun och efterfråga en begränsad tid för när fyrverkerier får avfyras. I exempelvis Hörby kommun har man antagit ett medborgarförslag som innebär att det endast är tillåtet att använda smällare och raketer från kl. 18.00 på nyårsafton till kl. 02.00 på nyårsdagen. Allt smällande på övriga tider kräver tillstånd av polisen.

Om du inte har möjlighet att åka bort med ditt djur till en tyst plats på själva nyårsafton finns det andra saker du kan göra för att hjälpa ditt djur. Rädsla för smällare och skott blir inte bättre när man utsätter hunden för det. Det har i stället en tendens att öka rädslan och hunden kan på sikt bli rädd för liknande ljud och situationer. Det är inte ovanligt att hundar som reagerar på smällare också blir rädda för åska, dörrar som smäller och så vidare.

  • Gå långa promenader med hunden dagarna innan så att hunden är fysiskt trött när kvällen kommer. Hunden behöver också mycket mental stimulans dagarna innan så att hunden också är "trött" i huvudet och då mindre benägen att reagera på sådant hunden är rädd för. Aktivera hunden genom nya kravlösa övningar där hunden får tänka för att förstå målet.
  • Djur ska aldrig lämnas ensamma på nyårsaftonen. Man kan pröva med öronproppar av fetvadd som försiktigt förs ner i hörselgången för att dämpa ljud men man bör ha vant hunden vid detta innan man ger sig på det första gången. 
  • Försök agera som vanligt och låt gärna hunden hålla på med övningar som den tycker är roliga, både under dagen men också när det smäller som mest. Släng till exempel ut gott godis i rummen och låt hunden söka. Det är lugnande i sig att äta och tugga men det ska vara något hunden tycker är riktigt gott.
  • Det finns lugnande hjälpmedel som syntetiskt framställda feromoner som kan hjälpa din hund eller katt. Feromoner är artspecifika. De finns i halsband, spray och doftspridare som ansluts till eluttag. Tex Adaptil för hund och Feliway för katt.
  • Zylkène är ett så kallat kosttillskott som framställs av komjölk och har visat sig ha en lugnande effekt på många djur. Det finns till hund och katt i kapslar och i pulverform till häst.
  • Nu finns också bodywrap och thundershirt (http://www.thundershirt.se/Ths/thundershirt_i_sverige.html) som ger ett mjukt, konstant tryck som har en lugnande effekt på de flesta hundar när de är oroliga, rädda eller överstimulerade. Förklaringen ligger i kopplingen mellan det sensomotoriska (samspelet mellan sinnesintryck och motorik) och det proprioceptiva systemet (att man helt enkelt vet var man har sina ben utan att man behöver titta på dem = egenrörelsesinnet).
  • Bodywrap är en särskild lindning runt hunden som ger ett tryck. Thundershirt är en typ av väst som man sätter på hunden. Båda ger en känsla av trygghet och säkerhet, medvetenhet om kroppens gränser och har en lugnande effekt. Vissa av detta ovan nämnt kan kombineras. Zylkène och feromoner kan ges i kombination. Även thundershirten kan användas med dessa receptfria medel.

Vissa av tipsen ovan gäller även katter. Det är viktigt att se till att din katt är inomhus under dygnen före och under nyårsaftonen. Rädslan kan annars få den att ge sig av långt hemifrån och att den inte hittar tillbaka. Även andra familjedjur kan bli rädda. Det gäller kaniner, marsvin, fåglar och andra djurslag. Se till att de inte är ensamma hemma och ha koll på deras reaktioner vid nyårsfyrverkerier och om olagligt smällande sker vid andra tidpunkter.

(För mer information se Djurens rätts hemsidahttp://www.djurensratt.se/fyrverkerier-och-smallare-skadar).

Värmeslag

veterinär kaminski skurup Lämna aldrig ditt djur i bilen när det är varmt ute. Temperaturen stiger väldigt fort och det är direkt skadligt för djuret.

 

 

Åka utomlands med husdjur

veterinär kaminski skurup

 

   

 

Olika regler gäller beroende på vart du ska resa. Dessa regler ändras också emellanåt och före resan kan det vara bra att gå in på Jordbruksverkets hemsida och kontrollera vad som gäller för olika länder.

För resa mellan EU-länder eller tredje länder med EU-villkor gäller följande checklista:

  • Djuret ska vara id-märkt med mikrochip eller med läslig tatuering som enligt intyg är gjord före den 3 juli 2013  
  • Djuret ska ha en giltig vaccination mot rabies
  • Hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland, Malta och Norge ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask 
  • Djuret ska ha EU-pass för sällskapsdjur

Vi utfärdar pass där vi skriver in vilka behandlingar som utförts.

Det kan också vara bra att fundera kring om ditt djur kanske mår bättre av att inte följa med på resan.

För mer information för vad som gäller för exempelvis in- och utförsel av flera djur se Jordbruksverkets hemsida. Om du vill veta mer om smittorisken i olika länder kan du läsa mer på www.sva.se.