Observera att du bör vara mycket försiktig med att dra slutsatser utifrån information som du hittar på internet! Alla djur är olika, sjukdomar och symptom kan därför uppträda på olika sätt hos varje individ. För djurets bästa bör därför en bedömning göras av en veterinär.
Innehåll
Se bl.a. www.avmaska.se
Vill du veta mer om avmaskning av katt och hund? Läs mer hos Läkemedelsverket!
Fästingar är små spindeldjur som trivs bra på skuggiga och fuktiga platser med mycket undervegetation, exempelvis i lövskogar. Fästingar kan bära på sjukdomar som borrelia och anaplasma, dessa sjukdomar kan överföras till djur och människa genom att fästingen biter sig fast i huden för att suga blod.
Det finns en rad preparat som kan användas för att motverka att fästingen biter sig fast, exempelvis i tablettform.
För att ta bort en fästing kan du använda en spetsig pincett, ta tag så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Var sedan uppmärksam på hur huden kring bettet utvecklas de närmaste dagarna.
Kontakta oss om du vill veta mer om fästingskydd eller om du ser att ditt djur utvecklat symptom på sjukdom efter fästingbett.
Besök alltid veterinär om du misstänker att ditt djur blivit biten av en orm!
Under exempelvis nyårshelgen far många hundar och andra djur illa av fyrverkerier och smällare. Det finns vissa konkreta saker som du som privatperson kan göra åt detta. På lite längre sikt kan du som enskild person lämna in ett medborgarförslag till din kommun och efterfråga en begränsad tid för när fyrverkerier får avfyras. I exempelvis Hörby kommun har man antagit ett medborgarförslag som innebär att det endast är tillåtet att använda smällare och raketer från kl. 18.00 på nyårsafton till kl. 02.00 på nyårsdagen. Allt smällande på övriga tider kräver tillstånd av polisen.
Om du inte har möjlighet att åka bort med ditt djur till en tyst plats på själva nyårsafton finns det andra saker du kan göra för att hjälpa ditt djur. Rädsla för smällare och skott blir inte bättre när man utsätter hunden för det. Det har i stället en tendens att öka rädslan och hunden kan på sikt bli rädd för liknande ljud och situationer. Det är inte ovanligt att hundar som reagerar på smällare också blir rädda för åska, dörrar som smäller och så vidare.
Vissa av tipsen ovan gäller även katter. Det är viktigt att se till att din katt är inomhus under dygnen före och under nyårsaftonen. Rädslan kan annars få den att ge sig av långt hemifrån och att den inte hittar tillbaka. Även andra familjedjur kan bli rädda. Det gäller kaniner, marsvin, fåglar och andra djurslag. Se till att de inte är ensamma hemma och ha koll på deras reaktioner vid nyårsfyrverkerier och om olagligt smällande sker vid andra tidpunkter.
(För mer information se Djurens rätts hemsidahttp://www.djurensratt.se/fyrverkerier-och-smallare-skadar).
Olika regler gäller beroende på vart du ska resa. Dessa regler ändras också emellanåt och före resan kan det vara bra att gå in på Jordbruksverkets hemsida och kontrollera vad som gäller för olika länder.
För resa mellan EU-länder eller tredje länder med EU-villkor gäller följande checklista:
Vi utfärdar pass där vi skriver in vilka behandlingar som utförts.
Det kan också vara bra att fundera kring om ditt djur kanske mår bättre av att inte följa med på resan.
För mer information för vad som gäller för exempelvis in- och utförsel av flera djur se Jordbruksverkets hemsida. Om du vill veta mer om smittorisken i olika länder kan du läsa mer på www.sva.se.